Shou Sugi Barn

Tiny House in a Cornish Garden

Shou Sugi Barn is a commissioned design for a client's garden near Penzance, Cornwall. My design proposal for the client includes concept design, spatial coordination and 3D visualisations. The design is built upon the foundation slab of the client's previous garage and incorporates the client's requirements for a barn inspired tiny house that incorporates storage for the main dwelling whilst offering a small self sufficient dwelling. This design incorporates the beauty of shou sugi ban, the traditional Japanese technique of charring wood, the charm of reclaimed barn doors and the simplistically of reclaimed ply wood. The proposal is designed in line with the client’s requirements and was developed whilst working closely with the client.

As per the client's requirements, the proposal is fully self sufficient. Incorporating rain water collection through stylish aluminium guttering into a underground water tank with an electric pump powered by south facing photovoltaic panels, these PV panels also power the rest of the dwelling. The design also incorporates grey water collection form the sinks to water the garden and an incinerating toilet.